Birkaç adet birşeyler

0 yorum

 

Türkçede, bilebildiğim ve kullandığım kadarıyla, obje ya da küme sayılarını tarif ederken kullanılan aralıklar ve anlamları üzerine düşündüm. Konu tuhaf bir şekilde beni cezbediyor ve bu kısa öznel analizi belki bir giriş mahiyetinde buraya eklemek istedim. Aslında diğer merak ettiğim konu da bu tariflerin diğer dillerdeki karşılıkları ama kısa ve aceleci bir araştırmayla bulabildiğim birşey yok, bunu araştırmak için bir fon bulabilsem de buna benzer şeylerden başka birşeyle ilgilenmeden derinlerine inip bir bilimsel araştırmaya evirebilsem keşke. 

 

 

1-2, 2-3, 3-4 … olarak, genelde 3 basamaklı sayıları aşamayan 1 atlamalı tarif kümesi.

Sayısı önemli tasvirlerde. Obje büyüklüğü, tasvir için anlamlı ise ya da objenin karakteri netse. En uzun küme bu ardışık sayılar kümesidir.

3-5, 8-10, 10-12, 18-20, 28-30 … olarak devam eden, genelde 2 basamaklı sayıları aşmayan 2 atlamalı tarif kümesi.

Obje karakteri genelde net değil ya da ayrı bir önem taşımıyor. Ancak sayıya dair belirlilik gerekli, daha net olan kantite.

5-10, 10-15, 15-20 … olarak devam eden, daha ileri basamaklara kadar ulaşması mümkün olan ancak 100e kadar kullanımı daha yaygın 5 atlamalı tarif kümesi.

Kalite iyice önemini yitiriyor, kantite en önemli kriter, adetle ölçüm sınırı aşılmaya başlanıyor.

10-20, 20-30, 30-40 … olarak devam eden 10 atlamalı tarif kümesi.

Kantite artık sayıyla ölçülebilir sınırı aşıyor, bu tasvirde ölçeklem bir kütle ve gabari ifadesi, öbek görselleşiyor.

80-100, 180-200, 280-300 … olarak devam eden 20 atlamalı tarif kümesi.

Yaklaşıklık oranı oldukça geniş aralıkta, sayma birimi olarak genelde sayılamayan nesnelerin küme birimleri için kullanılıyor (kaşık, avuç, öbek vs.).

50-100, 100-150, 150-200 … olarak devam eden 50 atlamalı tarif kümesi.             

Bundan sonraki 100 ve daha üzeri atlamaları kümelerde olduğu gibi çok genel bir orantı vermek için kullanılıyor. Tariflenen aralığın bu aralık değerde kalması dahi büyük önem taşımaz. Onlarca ya da yüzlerce tariflerinin daha dar bir aralığa sıkıştırılarak nispeten tariflenmeye çalışıldığı kümelerdir.

Sayma sayıları dışında da bu kümeler mevcuttur, örneğin buçuktan tamamlama anlamında “1.5ten 2” ya da “3.5-4 su bardağı yağ” gibi yuvarlamaya ya da sayılamayan objelerde ölçek belirtmeye dayann tarifler bunlara dahildir.

Bu aralıkların dilde bir karşılığı var mıdır onu da hızlıca bulamadım, yaklaşık sayılar desem değil, sayı kümeleri olarak aratsam başka şeyler çıkıyor karşıma, değer aralıklarının dildeki karşılıkları diye aratsam karşıma sayı sıfatları çıkıyor ki o zaten hiç değil.

ısıkaybı

Fotoğrafım
yalnızlık ürpertmez, ürperten ısıkaybıdır.