mayoz matematik

Mayoz bölünen bir dünyada matematiksel olarak her şey yeniden gözden geçirilmek zorunda kalırdı. Mitoz dünyamızda mesela 1/2 işleminin sonucu 0,5 olmalıdır. Ayrıca 1/0,5 ise 2 olacaktır. Oysa ki mayoz bir dünyada bir şey ikiye bölündüğünde (1/2) sonuç 2 olmalıdır. Yani 1/0,5=1/2 olmak durumundadır. Tabi bu noktada 1/0,5 işleminin mitoz dünyada dahi gündelik hayatta karşılıksızdır. Sözel kullanımda bir şeyi yarıma bölmek tamamen saçmadır. Bir şey olsa olsa 2’ye 2,5’a 3’e falan bölünebilecektir. Ve bu bölünme mitoz olarak gerçekleşeceği için de her zaman parçalar bütünden küçük olacaklardır. Peki ya gözle göremediğimiz o mikrokozmoz, hücrelerimiz? Onlar belli bir şifreyi bir daha bir daha üreterek çoğalırlar. Ortada bir azalış ya da mevcudun korunması değil basbayağı çoğalma ve büyüme olgusu vardır. Hayatın mayoz alanında, matematik alanının dışında kaldığından, tarifi güç şeyler olmaktadır.


(12.04.2004)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bütün bunları düşünmüşken hücre neden bölünmek istiyor, onun da cevabını vermemiz gerekebilir.

* Hücre zarı gittikçe genişleyen stoplazmanın besin gaz alışverişi ve artıkların atılması gibi ihtiyaçları karşılayamaz duruma gelir ve yüzey genişletmek için bölünür. Hücre zarı obeziteye karşı savaş veriyor sanki!

* Stoplazmanın artmasıyla çekirdeğin hücredeki denetimi zorlaşır. Çekirdeğin etki alanının azalması çekirdeğin bölünme kararı almasına sebep olur. Çekirdek sahip olduğu otoritiye kaybetmek istemez. Zaten kim ister ki?

Bütün bunlara baktığımız zaman yazıda da belirtildiği gibi şu sonuç karşımıza çıkar ve bize şunları söyler:

"Ortada bir azalış ya da mevcudun korunması değil basbayağı çoğalma ve büyüme olgusu vardır."

ısıkaybı

Fotoğrafım
yalnızlık ürpertmez, ürperten ısıkaybıdır.